Claudia van de Leur

Naar buiten, banjeren, met schetsblok en potlood of fotocamera is voor mij de ultieme ontspanning én inspiratie.

Scheemda ,1976 

Jan Meesterweg 1
8131 PM Wijhe

www.cleur.nl
info@cleur.nl

Opleiding
Academie Minerva 1994 – 1998 

Al wandelend langs de IJssel bij Wijhe of de Waddenzee kan ik verdwijnen in het landschap en gefascineerd kijken naar details van de natuur. Een weids landschap, de wind door je haren, zonlicht op het water, een vogelveer of een pad om te volgen. 

De dingen die mij onderweg inspireren of verwonderen probeer ik te vangen in een beeld, om iets van deze verwondering te bewaren en te delen met anderen. De onderweg verzamelde beelden verwerk ik vervolgens in gedetailleerde potloodtekeningen en houtsneden.

Deze houtsneden maak ik volgens de reductiemethode. Hierbij wordt één houtplaat gebruikt voor een prent in meerdere kleuren. Het is een proces van afwisselend drukken en snijden waarbij ik van tevoren de oplage bepaal. Een prent begint met het drukken van de lichtste kleur, vervolgens snijdt ze de delen die deze lichte kleur moeten houden weg. Om vervolgens met een iets donkerder kleur te drukken. Dit proces wordt herhaald totdat de prent klaar is. Mijn houtsneden hebben gemiddeld 12 tot 15 drukgangen. Ik hou van het trage proces van de houtsnede en de aandacht die het gutsen van de houtplaat vraagt. Ze geven de rust die ook in mijn gekozen onderwerpen terug te vinden zijn.

Leeg landschap

Geboren en opgegroeid in Scheemda, Oost-Groningen. Fietsend door het lege landschap naar de middelbare school in Winschoten is daar vast mijn interesse voor verre weidse landschappen begonnen. Na de middelbare school heb ik illustratie gestudeerd aan Academie Minerva te Groningen, illustratie in combinatie met fotografie. Mijn liefde voor de grafische technieken groeide na een zomercursus Grafiek aan de Klassieke Academie in Groningen. Het was een hele intensieve en leerzame week, waarin ik ontdekte dat bij de houtsnede mijn hart ligt. In de afgelopen jaren heb ik deze techniek op mijn beurt weer mogen doorgeven aan de studenten van ArtEZ, Art en Design Zwolle en bij het Grafisch Atelier in Kampen.