Tentoonstellingen en ander nieuws


IN 2023 BESTAAT HṑLT 25 JAAR

Om dat te vieren hebben we een aantal tentoonstellingen op verschillende locaties en weer een HṑLT jubileum-doos gemaakt met prenten van alle HṑLTleden. De aftrap vindt plaats op de combinatietentoonstelling bij Forma Aktua en Galerie Noord in Groningen in Januari 2023

Verderop in het jaar laten we onze nieuwste werken zien bij K38 in Roden en hebben we een grafiekmarkt bij Stichting Nobilis in Fochteloo, waar het Nobilis Cahier over HṑLT, geschreven door Pieter Jonker zal worden gepresenteerd. In het najaar stellen we ten toon bij Kunstplaza in Assen.

Alle locaties en tijden op een rijtje:

  • Tentoonstelling   Forma Aktua, Nieuwstad 10 9711JP Groningen, openingstijden woensdag t/m zondag 13.00-17.00

Periode: 7 januari 2023 t/m 2 februari 2023

  • Tentoonstelling  galerie Noord, Nieuwstad 6 9711JP Groningen, openingstijden woensdag t/m zondag 13.00-17.00

Periode: 7 januari 2023 t/m 29 januari 2023

Opening van deze combinatietentoonstellingen: zaterdag 7 januari 2023 om 17.00 uur

Tijdens de opening wordt de jubileum-prentendoos gepresenteerd. De doos bevat van iedere HṑLTer een nieuwe houtsnede, formaat 13×13 en een wissellijstje, 20 x 20 met passepartout waarin de prenten afgewisseld kunnen worden. De oplage is 35, er zijn er 15 voor de verkoop en op = op.

  • Tentoonstelling K38, Kanaalstraat 38 9301LT Roden, openingstijden woensdag t/m zondag 13.00-17.00

Periode: 23 juni 2023 t/m 16 juli 2023

  • Grafiekmarkt Stichting Nobilis, Zuideinde 26b, 8428HE Fochteloo.

Demonstraties, uitleg, lezingen. Alle HṑLTleden aanwezig met veel eigen werk. Tijdens deze markt wordt het Nobilis Cahier over HṑLT, geschreven door Pieter Jonker gepresenteerd.

8 juli 2023 van 10.00 tot 16.00

  • Tentoonstelling kunstplaza Assen, Warenhuis Vanderveen 5e etage

Najaar 2023

Hou deze pagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen omtrent de tijden en en locaties van ons 25-jarig jubileum.


Voorgaande tentoonstellingen


Hṑlt  ”danse macabre” in De Boterhal, Hoorn

De Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. verwelkomt ditmaal 17 leden van de Hoogdrukgroep Hṑlt (Vereniging der Noordelijke Hoogdrukkers) in De Boterhal.

Hun jaarlijkse thema is deze keer ”danse macabre”. Vijf leden, t.w. Antje Veldstra, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Rineke Hollemans, Tineke van den Berg  en Willy van der Duyn, verbeelden het hoofdthema in een  gezamenlijke leporello (harmonicaboek) van 5 meter lengte.  Het verwijst naar de afbeeldingen die in de Middeleeuwen gemaakt werden van de Dood, die meedanste met alle mensen, rijk en arm. Oorlogen, hongersnoden, de pest en andere ziektes bedreigden iedereen en zorgden voor een onzeker bestaan.

In 2020 werd de wereld opgeschrikt door een pandemie. De klimaatcrisis is een dreiging die al langer aanwezig is, met als gevolg het uitsterven van diersoorten. De mens heeft zichzelf en zijn behoeften centraal gesteld, ook al gaat dit ten koste van onze planeet. Dit dansen op de vulkaan is een ‘danse macabre’ en dat is wat de 17 kunstenaars van Hṑlt willen verbeelden in hun prenten, die zij hier aan het publiek tonen! Daarnaast exposeren de leden ook vrij werk .

De leden van HṑLT die meedoen: Tineke van den Berg, Tim Blaauw, Sietske Bosma, Eline Brontsema, Anne Brouwer, Wijke van der Bij, Willy van der Duyn, Bert Hemsteede, Rineke Hollemans, Rita Lentz, Claudia van de Leur, Elise Madderom, Aldrik Salverda, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Antje Veldstra, Jan-Erik Wedholm en Angelique van Wesemael.

De opening vindt plaats op zondag 15 mei a.s. om 16.00 u en wordt verzorgd door curator ElsBenjamins. Daarna zal voorzitter Bert Hemsteede het een en ander over HṑLT en de houtsnijtechniek/hoogdruk vertellen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Els Benjamins, elske@ius.org en www.boterhal.com.

Openingstijden expositieruimte en galerie De Boterhal: van dinsdag t/m zondag 14.00- 17.00 uur, Kerkplein 39, 1612 CZ Hoorn, tel: 0229-217 249, www.boterhal.com, info@boterhal.com. Vrij entree

Van 14 mei t/m 19 juni 2022


Twee leden en twee oud-leden van HṑLT stellen ten toon bij de Stadsgalerie in Stad.

‘Goed uit hout gesneden’

27 februari t/m 3 april 2022

Het vervaardigen van een houtsnede wordt terecht houtsnijkunst genoemd. Het is een grafische techniek waarbij de kunstenaar in oplage kunstwerken drukt. De kunstenaar maakt op een houten plaat een tekening en verwijdert met precisie delen van het hout. Daarna wordt de houten plaat van drukinkt voorzien en door de drukpers gehaald. Dit proces herhaalt de kunstenaar meerdere keren zodat er een prent ontstaat met meerdere gekleurde lagen inkt

Houtsnijkunst is een moeilijke techniek. Kunstenaars die dit in de vingers hebben, maken ongelooflijk mooie kunstwerken. De exposanten die wij graag aan u voorstellen, zijn allen bescheiden. Maar hun werk is imposant!

Exposanten:
Siemen Dijkstra, Grietje Postma, Tim Blaauw en Eline Brontsema

Opening

zondag 27 februari om 13 uur

Expositie “Goed uit hout gesneden” 

U bent van harte welkom!

De Stadsgalerie

Oude Boteringestraat 7, Groningen
Openingstijden:
donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00


Met enig horten en stoten door de pandemie, waren in de Sekretarie in Meppel van 12 september tot en met 13 december 2020 met HOUT MOET en onze themaprenten Landschapspijn te zien.

Uit de Meppeler Courant:

Oude ambachten hebben eigentijdse uitstraling

Meppel Na hoogtijdagen in de decennia daarvoor, liep de belangstelling voor grafische kunst de afgelopen tien jaar terug. Grote grafiekmanifestaties zoals Grafiek Nu in Singer Museum in Laren hielden op te bestaan en de verkoop van grafische kunst nam af. Toonaangevende galeries die in grafische kunst gespecialiseerd waren, gooiden het over een andere boeg. Voor HOLT was dat geen belemmering om door te gaan en te onderstrepen dat de toepassing van beproefde ambachtelijke technieken nog steeds kunst kan opleveren met een verrassend eigentijdse uitstraling.

HOLT is een vereniging van Noord-Nederlandse hoogdrukkers die in 1998 ontstond en momenteel uit 22 kunstenaars bestaat, die verschillende grafische disciplines toepassen. In Kunsthuis Secretarie zijn zowel (kleuren)houtsneden, houtdrukken en hoogdrukken als linosneden, gemengde technieken en materiaaldrukken te zien waarin allerlei aspecten van hedendaagse kunstbeleving voorbij komen. Een deelthema van de expositie ‘Hout moet’ is ‘landschapspijn’: een gegeven dat door de deelnemers verschillend wordt geïnterpreteerd en ingevuld.

De tentoonstelling openbaart een breed spectrum van artistieke mogelijkheden en laat zien dat grafische kunst dezelfde bandbreedte bezit als schilderkunst, fotografie, beeldhouwkunst en andere artistieke disciplines. Dat er door de makers gezwoegd moet worden, omdat grafische technieken veel vakmanschap, inzet en inspanning vereist is niet noodzakelijkerwijs terug te zien in de kunstwerken. Soms zijn de overeenkomsten met fotografie en realistische schilderkunst opvallend, maar wie in het achterhoofd houdt dat technische vaardigheden van cruciaal belang zijn bij de uitvoering, krijgt des te meer waardering voor de kunstenaars die met jobsgeduld de weerbarstige beelddragers (hout en linoleum) naar hun hand zetten. Kijkers kunnen de aanwezigheid van het hout voelen en ervaren. Soms zijn de nerfstructuren nog terug te vinden in de afdrukken en soms verraadt de afdruk de weerbarstigheid van het materiaal. De kunstenaars spelen slagvaardig in op de specifieke eigenaardigheden van het materiaal dat zij gebruiken en bewerken.

Aantrekkingskracht

Een andere meerwaarde schuilt in de onderwerpkeuze en beeldtaal van de exposanten. Zo vraagt Anne Brouwer zich in één van haar linosneden retorisch af ‘Who’s normal?’ Zij anticipeert vindingrijk op de flinterdunne scheidslijn tussen oordelen en vooroordelen. Hélène Smit verbijzondert alledaagse voorwerpen (zoals borstels en zwabbers), waardoor de kijker verleid wordt om anders naar de alledaagse werkelijkheid te kijken en schoonheid te zien waar dat niet voor de hand ligt. Hetzelfde doet Eline Brontsema in sfeervolle interieurstillevens.

Tim Blaauw confronteert ons met de aantrekkingskracht van verval. Vervallen bouwsels worden door zijn liefdevolle aandacht en subtiele verbeelding opgewaardeerd tot iconische vertegenwoordigers van een contemplatieve geest en een verstild karakter. Sietske Bosma verkent (onder meer in ‘Fernweh’) de grenzen van de grafische discipline, terwijl Anja Knoopers impressies in een ongebruikelijk daglicht plaatst door keurreductie toe te passen. Blauwgrijze tinten zetten de toon in haar werk. Tegenover die verstilling staan de exotische en weelderige impressies van Jan-Erik Wedholm. Tineke van den Berg verleidt het oog daarentegen met een verfijnd handschrift en oogstrelende pasteltinten. In de bovenzaal komen uiteenlopende interpretaties en visies samen in kunstwerken die onder de noemer ‘landschapspijn’ bij elkaar gebracht zijn.

Tentoonstelling HOLT – Hout moet 

www.kunsthuissecretarie.nl

Wim van der Beek

Bron: Meppeler Courant

HṑLT 20-jarig jubileum

In 2018 bestond HṑLT twintig jaar.
Dat hebben we groots gevierd met een feest in de Biotoop in Haren en met verschillende tentoonstellingen in de regio.
Onder andere bij Galerie Het Raadhuis in Eenrum, de Schierstins in Veenwouden en Forma Aktua in Groningen.
Daar was ook een presentatie van onze Jubileumdoos met 22 originele prenten van alle leden van HṑLT.
Verder was op alle locaties een filmische impressie van Sam van Zoest te zien over het hoogdrukproces.