IN 2023 BESTAAT HṑLT 25 JAAR
Om dat te vieren hebben we een aantal tentoonstellingen op verschillende locaties en weer een HṑLT Jubileum-doos gemaakt met prenten van alle HṑLTleden. De aftrap vindt plaats op de combinatietentoonstelling bij Forma Aktua en Galerie Noord in Groningen in Januari 2023 waar ook onze Jubileumdoos wordt gepresenteerd.


Uit de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden van 12 januari 2023;
De vereniging van noordelijke hoogdrukkers Holt viert haar 25-jarig jubileum met een grote dubbelexpositie in Forma Aktua en Galerie Noord in Groningen. Eeuwenoude techniek in tientallen hout- en linosneden.
‘Holt? Ik had er nog nooit van gehoord.’’Kunsthandelaar Richard ter Borg, gespecialiseerd in de Groninger Ploeg en een verklaard liefhebber van grafiek, is een van de inleiders op de jubileumexpositie van Holt, te zien in Forma Aktua en Galerie Noord in Groningen. Omdat hij was gevraagd om een praatje te houden, ging hij op zoek naar informatie over deze vereniging van hoogdrukkers die hem dus onbekend was. ,,Wat een ontdekkingsreis was dat!’’ Ter Borg, met al zijn grafische expertise, was verrast door de ambachtelijke kwaliteiten van het werk van Holt maar vooral ook door de artisticiteit en diversiteit ervan. Hij voorzag over 25 jaar een nieuw groots jubileum. ,,Want het is mooi om te zien dat ook jonge mensen aandacht hebben voor de hoogdruk.’’
ACADEMIE MINERVA
Holt ontstond 25 jaar geleden op Academie Minerva. Een aantal studenten met belangstelling voor de hout- en linosnede wilde samen de techniek verder ontwikkelen, onderling kennis uitwisselen en natuurlijk de belangstelling voor deze kunstvorm bij het publiek stimuleren. Daarbij heeft het vast geholpen dat de kunstenaars in plaats van zwart-wit afbeeldingen gingen experimenteren met de visueel aantrekkelijke meerkleurendruk.
Holt is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een vereniging die het ambacht van hoogdrukkunstenaar levend houdt. En die het pu- bliek in de noordelijke provincies diverse malen per jaar via tentoonstellingen in contact brengt met nieuw werk. Overigens is Minerva niet langer hofleverancier van Holt. Diverse leden hebben hun opleiding elders genoten: Leeuwarden, Kampen, Arnhem… Maar wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal werkzaam zijn in Groningen, Friesland of Drenthe.
MEERKLEURENDRUK
Een aantal kunstenaars van het eerste uur is nog steeds actief binnen Holt. Zoals Bert Hemsteede uit Roden. Zijn prent Het jaar van de wulp is een mooi voorbeeld van wat Holt zich ten doel stelt. Hij creëert een indringend beeld van een eenzame wulp die in een onherbergzame omgeving op zoek is naar voedsel. Hemsteede maakt het gedetailleerde, subtiele beeld van deze bedreigde vogel in dertien drukgangen. Hij past voor de wulp de inmiddels in zwang geraakte reductietechniek toe. Daarbij wordt het beeld met al zijn verschillende kleuren gaandeweg opgebouwd door uit een plankje hout telkens een deel weg te snijden en die nieuwe afbeelding met een nieuwe kleur over de al eerder afgedrukte stadia heen te drukken.
Het is ook de techniek die Wijke van der Bij uit Grou toepast in Laaksum II. In zestien drukgangen portretteert zij de achterkant van de vervallen zoutloods annex visafslag in het dorpje Laaxum. Het gebouwtje is in de Friese kunst beroemd geworden door de vele schilderijen die Willem van Althuis ervan maakte. De kleurrijke detaillering van Van der Bij voegt veel toe aan de dromerige en mistige beelden van de schilder.
Dat je ook in minder drukgangen een aantrekkelijk resultaat bereiken kan, toont Elise Madderom, een van de jonge leden van Holt. In zes fasen vervaardigt zij een wonderschoon blauwborstje. En Angelique van Wesemael presenteert twee enorm grote linoleumsneden in zwart-wit, gemaakt in één drukgang.
Hoewel de meeste kunstenaars zich beperken tot het gutsen en snijden in hout of linoleum zijn er ook die hun grafische werk combineren met andersoortige materialen. Anne Brouwer bijvoorbeeld maakt voor haar vrolijk stemmende linosnede Druk, druk, druk gebruik van losse houten letters. In zes drukgangen creëert zij een naar eigen zeggen autobiografisch beeld. Kleurrijk, speels en vol zelfspot.
Jan-Erik Wedholm experimenteert met fotografische afbeeldingen. In zijn werk Amsterdam is een uit een boek of tijdschrift ge- scheurde foto opgenomen van een typisch Amsterdams stadsbeeld, hoek Kloveniersburgwal en Zandstraat met de Zuiderkerk op de achtergrond. De foto is geplaatst tussen de organische motieven van de houtdruk. Het lijkt er bovendien op dat de kunstenaar in potlood aan weerszijden van de foto schematisch een stadsbeeld heeft geschetst en dat de foto daarvan een sterk uitvergroot detail is. Opmerkelijk genoeg bevat de prent van Wedholm geen informatie over de oplage. Het zou dus best kunnen dat dit het enige exemplaar is. Bijzonder, want bij grafiek gaat het er juist om dat je geen unica maakt.
RUST EN VERSTILLING
Als je de vele tientallen werken bij Form Aktua en Galerie Noord overziet, dan valt op dat de meeste kunstenaars figuratief in de weer zijn. Er zijn heel veel vogels te zien, landschappen, watertjes en gebouwen. Het meeste werk ademt een aangename rust en verstilling. Zoals Winterzon van Claudia van de Leur, Molen Noordlaren van Titia Beukema of Slootkant van Marjolein Terwindt-Wetterauw.
Een enkeling zoekt aansluiting bij actuele maatschappelijke thema’s. Sietske Bosma toont in haar werk Danse macabre een ‘Migrant Mother’. Twee verdrietige kinderen zoeken troost en bescherming bij een vrouw met een door ellende getekend gezicht. In haar armen heeft zij een slapende baby. Je zou daardoor bijna vergeten om te kijken naar de ambachtelijke kwaliteit van het werk. Bosman geeft de textuur en decoratie van alle kledingstukken heel goed weer. Maar het is niet makkelijk om uit te maken wat precies gedrukt en wat naderhand al schilderend is toegevoegd. Het is een werk in een oplage van 1.
Slechts een paar kunstenaars werken abstract. Aldrik Salverda is er een van. Er hangt van hem een werk dat Oosthem I heet en kennelijk is geïnspireerd op het dorpje in de buurt van Sneek. Toch biedt het werk weinig aanknopingspunten voor herkenning, het is vooral een woest maar esthetisch samengaan van kleuren en vormen. Ook Rineke Hollemans laat zich inspireren door de landelijke omgeving, in haar geval die van Drenthe, maar het resultaat neigt ook hier naar abstractie.
Om het 25-jarig bestaan te vieren biedt Holt een prentendoos aan met daarin negentien kleine houtsneden van 20 x 20 cm, speciaal voor deze gelegenheid door de afzonderlijke leden gemaakt. Het is een verzameling die heel mooi de kwaliteit en de diversiteit van de vereniging Holt weergeeft. De oplage is 35 exemplaren.
DIRK VAN GINKEL
JUBILEUMPRENTENDOOS
De doos bevat van iedere HṑLTer een nieuwe houtsnede, formaat 13 x13 cm. met een wissellijst van 20 x 20 cm. met passe-partout waarin de prenten afgewisseld kunnen worden. De oplage is 35, er zijn 15 dozen voor de verkoop en op = op.
De Jubileumdoos kost € 595,- de doos is verkrijgbaar op de tentoonstellingen en via het contactformulier van deze website
Hieronder alle prenten die in de Jubileumdoos te vinden zijn. Ze zijn uiteraard ook in het echt te zien op de tentoonstellingen.



















Alle jubileumtentoonstellingen in 2023 op een rijtje:
Periode: 7 januari 2023 t/m 29 januari 2023:
- Tentoonstelling Forma Aktua, Nieuwstad 10 9711JP Groningen, openingstijden woensdag t/m zondag 13.00-17.00
In combinatie met:
- Tentoonstelling galerie Noord, Nieuwstad 6 9711JP Groningen, openingstijden woensdag t/m zondag 13.00-17.00
Opening van deze combinatietentoonstelling: zondag 8 januari 2023 om 16.00 uur
Tijdens de opening wordt de jubileum-prentendoos gepresenteerd. De doos bevat van iedere HṑLTer een nieuwe houtsnede, formaat 13×13 en een wissellijstje, 20 x 20 met passepartout waarin de prenten afgewisseld kunnen worden. De oplage is 35, er zijn er 15 voor de verkoop en op = op.
Periode: 23 juni 2023 t/m 16 juli 2023:
- Tentoonstelling K38, Kanaalstraat 38 9301LT Roden, openingstijden woensdag t/m zondag 13.00-17.00
8 juli 2023 van 10.00 tot 16.00:
- Grafiekmarkt Stichting Nobilis, Zuideinde 26b, 8428HE Fochteloo.
Demonstraties, uitleg, lezingen. Alle HṑLTleden aanwezig met veel eigen werk. Tijdens deze markt wordt het Nobilis Cahier over HṑLT, geschreven door Dirk van Ginkel gepresenteerd.
Van 10 juni tot 27 augustus zijn de prenten uit het Cahier tentoongesteld bij Stichting Nobilis in Fochteloo.
Najaar 2023:
- Tentoonstelling kunstplaza Assen, Warenhuis Vanderveen 5e etage
5 november tot 31 december:
De laatste tentoonstelling van het Jubileumjaar bij de Kunsthof in Appingedam
Hou deze pagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen omtrent de tijden en en locaties van ons 25-jarig jubileum.
Voorgaande tentoonstellingen
Hṑlt ”danse macabre” in De Boterhal, Hoorn

De Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. verwelkomt ditmaal 17 leden van de Hoogdrukgroep Hṑlt (Vereniging der Noordelijke Hoogdrukkers) in De Boterhal.
Hun jaarlijkse thema is deze keer ”danse macabre”. Vijf leden, t.w. Antje Veldstra, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Rineke Hollemans, Tineke van den Berg en Willy van der Duyn, verbeelden het hoofdthema in een gezamenlijke leporello (harmonicaboek) van 5 meter lengte. Het verwijst naar de afbeeldingen die in de Middeleeuwen gemaakt werden van de Dood, die meedanste met alle mensen, rijk en arm. Oorlogen, hongersnoden, de pest en andere ziektes bedreigden iedereen en zorgden voor een onzeker bestaan.
In 2020 werd de wereld opgeschrikt door een pandemie. De klimaatcrisis is een dreiging die al langer aanwezig is, met als gevolg het uitsterven van diersoorten. De mens heeft zichzelf en zijn behoeften centraal gesteld, ook al gaat dit ten koste van onze planeet. Dit dansen op de vulkaan is een ‘danse macabre’ en dat is wat de 17 kunstenaars van Hṑlt willen verbeelden in hun prenten, die zij hier aan het publiek tonen! Daarnaast exposeren de leden ook vrij werk .
De leden van HṑLT die meedoen: Tineke van den Berg, Tim Blaauw, Sietske Bosma, Eline Brontsema, Anne Brouwer, Wijke van der Bij, Willy van der Duyn, Bert Hemsteede, Rineke Hollemans, Rita Lentz, Claudia van de Leur, Elise Madderom, Aldrik Salverda, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Antje Veldstra, Jan-Erik Wedholm en Angelique van Wesemael.
De opening vindt plaats op zondag 15 mei a.s. om 16.00 u en wordt verzorgd door curator ElsBenjamins. Daarna zal voorzitter Bert Hemsteede het een en ander over HṑLT en de houtsnijtechniek/hoogdruk vertellen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Els Benjamins, elske@ius.org en www.boterhal.com.
Openingstijden expositieruimte en galerie De Boterhal: van dinsdag t/m zondag 14.00- 17.00 uur, Kerkplein 39, 1612 CZ Hoorn, tel: 0229-217 249, www.boterhal.com, info@boterhal.com. Vrij entree
Van 14 mei t/m 19 juni 2022
Twee leden en twee oud-leden van HṑLT stellen ten toon bij de Stadsgalerie in Stad.

‘Goed uit hout gesneden’
27 februari t/m 3 april 2022
Het vervaardigen van een houtsnede wordt terecht houtsnijkunst genoemd. Het is een grafische techniek waarbij de kunstenaar in oplage kunstwerken drukt. De kunstenaar maakt op een houten plaat een tekening en verwijdert met precisie delen van het hout. Daarna wordt de houten plaat van drukinkt voorzien en door de drukpers gehaald. Dit proces herhaalt de kunstenaar meerdere keren zodat er een prent ontstaat met meerdere gekleurde lagen inkt
Houtsnijkunst is een moeilijke techniek. Kunstenaars die dit in de vingers hebben, maken ongelooflijk mooie kunstwerken. De exposanten die wij graag aan u voorstellen, zijn allen bescheiden. Maar hun werk is imposant!
Exposanten:
Siemen Dijkstra, Grietje Postma, Tim Blaauw en Eline Brontsema
Opening
zondag 27 februari om 13 uur
Expositie “Goed uit hout gesneden”
U bent van harte welkom!
De Stadsgalerie
Oude Boteringestraat 7, Groningen
Openingstijden:
donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00


Met enig horten en stoten door de pandemie, waren in de Sekretarie in Meppel van 12 september tot en met 13 december 2020 met HOUT MOET en onze themaprenten Landschapspijn te zien.


Uit de Meppeler Courant:
Oude ambachten hebben eigentijdse uitstraling
Meppel Na hoogtijdagen in de decennia daarvoor, liep de belangstelling voor grafische kunst de afgelopen tien jaar terug. Grote grafiekmanifestaties zoals Grafiek Nu in Singer Museum in Laren hielden op te bestaan en de verkoop van grafische kunst nam af. Toonaangevende galeries die in grafische kunst gespecialiseerd waren, gooiden het over een andere boeg. Voor HOLT was dat geen belemmering om door te gaan en te onderstrepen dat de toepassing van beproefde ambachtelijke technieken nog steeds kunst kan opleveren met een verrassend eigentijdse uitstraling.
HOLT is een vereniging van Noord-Nederlandse hoogdrukkers die in 1998 ontstond en momenteel uit 22 kunstenaars bestaat, die verschillende grafische disciplines toepassen. In Kunsthuis Secretarie zijn zowel (kleuren)houtsneden, houtdrukken en hoogdrukken als linosneden, gemengde technieken en materiaaldrukken te zien waarin allerlei aspecten van hedendaagse kunstbeleving voorbij komen. Een deelthema van de expositie ‘Hout moet’ is ‘landschapspijn’: een gegeven dat door de deelnemers verschillend wordt geïnterpreteerd en ingevuld.
De tentoonstelling openbaart een breed spectrum van artistieke mogelijkheden en laat zien dat grafische kunst dezelfde bandbreedte bezit als schilderkunst, fotografie, beeldhouwkunst en andere artistieke disciplines. Dat er door de makers gezwoegd moet worden, omdat grafische technieken veel vakmanschap, inzet en inspanning vereist is niet noodzakelijkerwijs terug te zien in de kunstwerken. Soms zijn de overeenkomsten met fotografie en realistische schilderkunst opvallend, maar wie in het achterhoofd houdt dat technische vaardigheden van cruciaal belang zijn bij de uitvoering, krijgt des te meer waardering voor de kunstenaars die met jobsgeduld de weerbarstige beelddragers (hout en linoleum) naar hun hand zetten. Kijkers kunnen de aanwezigheid van het hout voelen en ervaren. Soms zijn de nerfstructuren nog terug te vinden in de afdrukken en soms verraadt de afdruk de weerbarstigheid van het materiaal. De kunstenaars spelen slagvaardig in op de specifieke eigenaardigheden van het materiaal dat zij gebruiken en bewerken.
Aantrekkingskracht
Een andere meerwaarde schuilt in de onderwerpkeuze en beeldtaal van de exposanten. Zo vraagt Anne Brouwer zich in één van haar linosneden retorisch af ‘Who’s normal?’ Zij anticipeert vindingrijk op de flinterdunne scheidslijn tussen oordelen en vooroordelen. Hélène Smit verbijzondert alledaagse voorwerpen (zoals borstels en zwabbers), waardoor de kijker verleid wordt om anders naar de alledaagse werkelijkheid te kijken en schoonheid te zien waar dat niet voor de hand ligt. Hetzelfde doet Eline Brontsema in sfeervolle interieurstillevens.
Tim Blaauw confronteert ons met de aantrekkingskracht van verval. Vervallen bouwsels worden door zijn liefdevolle aandacht en subtiele verbeelding opgewaardeerd tot iconische vertegenwoordigers van een contemplatieve geest en een verstild karakter. Sietske Bosma verkent (onder meer in ‘Fernweh’) de grenzen van de grafische discipline, terwijl Anja Knoopers impressies in een ongebruikelijk daglicht plaatst door keurreductie toe te passen. Blauwgrijze tinten zetten de toon in haar werk. Tegenover die verstilling staan de exotische en weelderige impressies van Jan-Erik Wedholm. Tineke van den Berg verleidt het oog daarentegen met een verfijnd handschrift en oogstrelende pasteltinten. In de bovenzaal komen uiteenlopende interpretaties en visies samen in kunstwerken die onder de noemer ‘landschapspijn’ bij elkaar gebracht zijn.
Tentoonstelling HOLT – Hout moet
Wim van der Beek
Bron: Meppeler Courant
HṑLT 20-jarig jubileum
In 2018 bestond HṑLT twintig jaar.
Dat hebben we groots gevierd met een feest in de Biotoop in Haren en met verschillende tentoonstellingen in de regio.
Onder andere bij Galerie Het Raadhuis in Eenrum, de Schierstins in Veenwouden en Forma Aktua in Groningen.
Daar was ook een presentatie van onze Jubileumdoos met 22 originele prenten van alle leden van HṑLT.
Verder was op alle locaties een filmische impressie van Sam van Zoest te zien over het hoogdrukproces.