Tentoonstellingen

De een na laatste tentoonstelling was, met enig horten en stoten door de pandemie, in de Sekretarie in Meppel van 12 september tot en met 13 december 2020 met HOUT MOET en onze themaprenten Landschapspijn.

Uit de Meppeler Courant:

Oude ambachten hebben eigentijdse uitstraling

Meppel Na hoogtijdagen in de decennia daarvoor, liep de belangstelling voor grafische kunst de afgelopen tien jaar terug. Grote grafiekmanifestaties zoals Grafiek Nu in Singer Museum in Laren hielden op te bestaan en de verkoop van grafische kunst nam af. Toonaangevende galeries die in grafische kunst gespecialiseerd waren, gooiden het over een andere boeg. Voor HOLT was dat geen belemmering om door te gaan en te onderstrepen dat de toepassing van beproefde ambachtelijke technieken nog steeds kunst kan opleveren met een verrassend eigentijdse uitstraling.

HOLT is een vereniging van Noord-Nederlandse hoogdrukkers die in 1998 ontstond en momenteel uit 22 kunstenaars bestaat, die verschillende grafische disciplines toepassen. In Kunsthuis Secretarie zijn zowel (kleuren)houtsneden, houtdrukken en hoogdrukken als linosneden, gemengde technieken en materiaaldrukken te zien waarin allerlei aspecten van hedendaagse kunstbeleving voorbij komen. Een deelthema van de expositie ‘Hout moet’ is ‘landschapspijn’: een gegeven dat door de deelnemers verschillend wordt geïnterpreteerd en ingevuld.

De tentoonstelling openbaart een breed spectrum van artistieke mogelijkheden en laat zien dat grafische kunst dezelfde bandbreedte bezit als schilderkunst, fotografie, beeldhouwkunst en andere artistieke disciplines. Dat er door de makers gezwoegd moet worden, omdat grafische technieken veel vakmanschap, inzet en inspanning vereist is niet noodzakelijkerwijs terug te zien in de kunstwerken. Soms zijn de overeenkomsten met fotografie en realistische schilderkunst opvallend, maar wie in het achterhoofd houdt dat technische vaardigheden van cruciaal belang zijn bij de uitvoering, krijgt des te meer waardering voor de kunstenaars die met jobsgeduld de weerbarstige beelddragers (hout en linoleum) naar hun hand zetten. Kijkers kunnen de aanwezigheid van het hout voelen en ervaren. Soms zijn de nerfstructuren nog terug te vinden in de afdrukken en soms verraadt de afdruk de weerbarstigheid van het materiaal. De kunstenaars spelen slagvaardig in op de specifieke eigenaardigheden van het materiaal dat zij gebruiken en bewerken.

Aantrekkingskracht

Een andere meerwaarde schuilt in de onderwerpkeuze en beeldtaal van de exposanten. Zo vraagt Anne Brouwer zich in één van haar linosneden retorisch af ‘Who’s normal?’ Zij anticipeert vindingrijk op de flinterdunne scheidslijn tussen oordelen en vooroordelen. Hélène Smit verbijzondert alledaagse voorwerpen (zoals borstels en zwabbers), waardoor de kijker verleid wordt om anders naar de alledaagse werkelijkheid te kijken en schoonheid te zien waar dat niet voor de hand ligt. Hetzelfde doet Eline Brontsema in sfeervolle interieurstillevens.

Tim Blaauw confronteert ons met de aantrekkingskracht van verval. Vervallen bouwsels worden door zijn liefdevolle aandacht en subtiele verbeelding opgewaardeerd tot iconische vertegenwoordigers van een contemplatieve geest en een verstild karakter. Sietske Bosma verkent (onder meer in ‘Fernweh’) de grenzen van de grafische discipline, terwijl Anja Knoopers impressies in een ongebruikelijk daglicht plaatst door keurreductie toe te passen. Blauwgrijze tinten zetten de toon in haar werk. Tegenover die verstilling staan de exotische en weelderige impressies van Jan-Erik Wedholm. Tineke van den Berg verleidt het oog daarentegen met een verfijnd handschrift en oogstrelende pasteltinten. In de bovenzaal komen uiteenlopende interpretaties en visies samen in kunstwerken die onder de noemer ‘landschapspijn’ bij elkaar gebracht zijn.

Tentoonstelling HOLT – Hout moet 

www.kunsthuissecretarie.nl

Wim van der Beek

Bron: Meppeler Courant

HṑLT 20-jarig jubileum

In 2018 bestond HṑLT twintig jaar.
Dat hebben we groots gevierd met een feest in de Biotoop in Haren en met verschillende tentoonstellingen in de regio.
Onder andere bij Galerie Het Raadhuis in Eenrum, de Schierstins in Veenwouden en Forma Aktua in Groningen.
Daar was ook een presentatie van onze Jubileumdoos met 22 originele prenten van alle leden van HṑLT.
Verder was op alle locaties een filmische impressie van Sam van Zoest te zien over het hoogdrukproces.